Obvestila

Kontakt

ZDRAVSTVENI DOM BOHINJ
Triglavska cesta 15
4264 Bohinjska Bistrica
Telefon: (04) 57 27 100
Fax: (04) 57 27 120
e-naslov: tajnistvo@zd-bohinj.si

v.d.Vodja ZD Bohinj:


Vodja zdravstvene nege:
Lucija Dobravec Odar, dms

NOV PROTOKOL TESTIRANJA OKUŽBE Z VIRUSOM COVID-19 – ODSLEJ ZADOSTUJE POZITIVEN HAG TEST!

31. januar 2022

S 1. februarjem 2022 velja, da je pokazatelj okužbe hitri antigenski test (HAGT), opravljen pri pooblaščenih izvajalcih. Potrjevanje s PCR testi ni več potrebno, zadostuje pozitiven HAGT, sledi samoizolacija in bolniški stalež za zaposlene. Potrdilo s QR kodo je zaenkrat veljavno le v Sloveniji, postopek veljavnosti za EU je v teku. Napotitev na PCR test je zgolj strokovna odločitev zdravnika, napoteni bodo predvsem kronični bolniki, imunsko oslabljeni, nosečnice in otroci z možnim težjim potekom.

Za ne-zdravstvene potrebe je na voljo samoplačniški PCR test. Izvajajo ga pooblaščeni zasebniki in kranjska porodnišnica.


Vse osebe - z ali brez simptomov in s pozitivnim samotestiranjem - okužbo z virusom preverjajo z brezplačnim HAGT pri pooblaščenih izvajalcih.

Če je HAGT pozitiven, je okužba potrjena - sledi samoizolacija, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. Če je HAGT negativen in oseba nima simptomov, okužba ni potrjena.

Če je HAGT negativen, oseba pa ima simptome okužbe, naj se za 72 ur izolira, saj je smiselno preprečiti prenos vseh nalezljivih bolezni, ne le COVID-19. Za odsotnost do tri dni enkrat v letu ni potreben bolniški list, zaposleni lahko to uredijo sami s svojim delodajalcem. Če po tem času oseba nima več simptomov, okužbe ni. Če ostajajo simptomi tudi po tem času, gre oseba ponovno na HAGT. V primeru pozitivnega HAGT je okužba potrjena, sledi izolacija, bolniški stalež za zaposlene in digitalno potrdilo s QR kodo, veljavno v Sloveniji. V primeru negativnega HAGT okužba ni potrjena, če gre za težji potek, gre oseba na pregled k osebnemu zdravniku.

« nazaj na seznam