OBVESTILA IN NOVICE

Kontakt

ZDRAVSTVENI DOM BOHINJ
Triglavska cesta 15
4264 Bohinjska Bistrica
Telefon: (04) 57 27 100
Fax: (04) 57 27 120
e-naslov: tajnistvo@zd-bohinj.si

Vodja ZD Bohinj:
Selma Brence Černezel, dr.med.

Vodja zdravstvene nege:
Lucija Dobravec Odar, dms

OBVESTILO ZVC BOHINJ

10. december 2023

DEMENCA
Za demenco lahko rečemo, da je bolezen sodobnega časa, čeprav ni del normalnega staranja. Možnost, da zbolimo za demenco, se seveda s starostjo povečuje. V starosti nad 65 let ima demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa kar vsak tretji. V Sloveniji je obolelih za demenco že več kot 32 000 ljudi, v Evropi 10 milijonov ljudi, po vsem svetu pa že več kot 49 milijonov ljudi (sem štejejo tisti z uradno potrjeno medicinsko diagnozo). Tudi v bohinjski občini predstavlja demenca velik javnozdravstveni problem, tako za obolele kot tudi za svojce.
Osebe z demenco so ljudje kot vsakdo od nas. In tako kot mi, se tudi oni poskušajo znajti v svetu, v katerem živijo. Osebe z demenco nimajo težav le s spominom, ampak tudi na drugih področjih. V svojem svetu reagirajo tako, kot zmorejo in znajo. Naša naloga pa je, da jim prisluhnemo in jih zares slišimo ter razumemo. Na ta način jim bomo najlažje prišli nasproti.
Vsaka stvar, ki jo naredimo namesto njih, jim hkrati veliko tudi vzame ...
Vabljeni na predavanje in delavnico Temne sence demence, ki jih pod okriljem Zdravstvenega doma Bohinj organizirava delovna terapevtka Urška Finc in diplomirana medicinska sestra Tina Poljanec. V dobri uri bomo podrobneje spoznali vrste in znake demence, usmerjen in uspešen način komunikacije z osebami z demenco ter zaželene prilagoditve bivalnega okolja. Še posebej si želiva obiska svojcev oseb, ki trpijo za demenco, da jih boste lahko bolje razumeli in sobivali z njimi.
- Sreda, 14. 2. 2024 ob 9. uri – Bohinjska hiša, Bohinjska Bistrica
- Sreda, 28. 2. 2024 ob 9. uri – Dom krajanov v Stari Fužini
- Sreda, 6. 3. 2024 ob 9. uri – Kulturni dom v Srednji vasi
- Sreda, 20. 3. 2024 ob 9. uri – Gasilski dom na Gorjušah

« nazaj na seznam